S.N.C.

Nieuwe muzikale richtingen
Na het uiteenvallen van CELESTE heeft Ciro Perrino zich bezig gehouden met een aantal projecten. Een ervan was S.N.C. Dit waren de beginletters van de leden van het project. Voor de eerste keer werkte Perrino uitsluitend met keyboards en synthesizers onder het pseudoniem Monsieur de Murvel. De andere leden waren Monsieur de Curval (akoestische en elektrische gitaar en zang) en Madame De Mistival (elektrische piano, percussie en zang).
Ze wilden nieuwe muziek schrijven vanuit een elektronische basis met kunstmatige ritmegeneratoren.
Moderne drummachines bestonden nog niet. Ze moesten werken met enkelvoudige dwingende ritme patronen die met een pedaal aan en uitgezet konden worden. Zo konden ze een diepe groovy sound neerzetten met daarover heen  de zang en de melodie in een psychedelische zich steeds herhalende sfeer.

De instrumenten
Perrino bespeelde de volgende synthesizers: Eminent, Mini Moog, ARP 2600 en EMS Synthi AKS. De laatste werd gebruikt om een herhalingsreeks te creëren, waar je met de fluit over heen kon spelen.
De gitarist  kon met een ‘Echorec 2’ kleine stukjes  overbruggen met een akoestisch spiraal effect, een basis voor de melodie en de zang. Het enige bewijs van dit experiment is de opname van een concert, een van de weinige die er zijn geweest, dat plaats vond op 15 september 1977 vlak voor het ontstaan van het ST. TROPEZ project.
Dit korte experiment was de eerste stap voor de toekomstige ontwikkelingen in het natuurlijke geluidsgebied. Sommige stukken werden later door Perrino gebruikt voor zijn solo werken, zoals SOLARE in 1980.

Anecdote
S.N.C. werd een monumentale Franse toernee in het vooruitzicht gesteld door een onbekend gebleven impresario, een geheimzinnig iemand die op de achtergrond investeerde in de muziek business. De man vertelde de band dat zij een transportbusje, een goede technische staf, een goede geluidstechnicus en een lichtshow voor op het podium nodig hadden. De band probeerde iedereen te enthousiasmeren om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Sommige mensen gingen cursussen volgen en er werd geïnvesteerd in een busje. Iedereen droomde al van een voorprogramma voor Gong, Steve Hillage of David Allen.
Het eind van het liedje was dat het allemaal niet doorging. Toen alles in kannen en kruiken leek te zijn, verdween de betreffende impresario.
Jaren later heeft Perrino de nep manager nog een keer ontmoet. Deze vertelde dat het voor hem allemaal een grote grap was geweest. Dit betekende wel het einde van het S.N.C. project.

Ciro Perrino
MUSICUS, COMPONIST
  • nl
  • en