Het verhaal achter het muziekstuk van april: HIGH TIDES

In aanloop naar de pianoconcerten in de komende septembermaand is dit een maandelijkse rubriek waar we het verhaal, de achtergrond en de betekenis van de pianostukken van Ciro Perrino belichten. Dat betreft de pianostukken die mogelijkerwijs aanstaande september op de concerten gespeeld gaan worden.
Allereerst vertelt Ciro iets over het ontstaan van het stuk en de bedoeling die hij er mee heeft. Vervolgens wordt Ciro geïnterviewd door mij (de webbeheerder: zie contact) naar aanleiding van het verhaal dat hij heeft verteld.
Tenslotte kunt u via youtube het besproken stuk beluisteren.
De maand april bespreken we het nummer HIGH TIDES van het album BACK HOME.

Ciro’s verhaal
Ik wilde dit nummer eigenlijk uitbrengen op het vorige album PICCOLE ALI NEL VENTO, maar ik voelde dat het nummer nog niet klaar was. Ik voelde de behoefte om het steeds maar weer opnieuw te spelen. Elke keer  als ik achter de piano ging zitten, gaf dit nummer mij een gevoel van kwetsbaarheid en onzekerheid. op een gegeven moment realiseerde ik mij, dat het probleem in de vele verschillende uitvoeringen, hem zat in de lengte van de verschillende delen van het lied. De kern van het probleem zat in het afwisselen van langzaam spel met korte versnellingen, terugkerende momenten van rust en stilte en het bewerkstelligen van een gevoel van beweging.
Daarom besloot ik het de titel HIGH TIDES te geven. In het begin had ik geen visioenen. Naarmate ik de compositie steeds meer speelde, ontstonden er beelden bij mij van zeewater dat het strand beroerde. Op verschillende momenten deden de beelden mij denken aan het komen en gaan van de golven. Ik zag toen ook de getijde verschillen van de zee, het opkomende water dat het strand bedekte en het terugtrekkende water dat het strand weer vrijgaf in een eindeloze herhalende beweging. Ik zag de rustige ademhaling van de branding op het zand en op de steentjes van het strand gedurende de nacht verlicht door de volle maan.

 

HIGH TIDES