Het verhaal achter het muziekstuk van juli: NEW LAND

In aanloop naar de pianoconcerten in de komende septembermaand is dit een maandelijkse rubriek waar we het verhaal, de achtergrond en de betekenis van de pianostukken van Ciro Perrino belichten. Het gaat om de pianostukken die mogelijkerwijs aanstaande september op de concerten gespeeld gaan worden.
Allereerst vertelt Ciro iets over het ontstaan van het stuk en de bedoeling die hij er mee heeft. Vervolgens wordt Ciro geïnterviewd door mij (de webbeheerder: zie contact) naar aanleiding van het verhaal dat hij heeft verteld.
Tenslotte kunt u via youtube het besproken stuk beluisteren.
De maand juli bespreken we het nummer NEW LAND van het album BACK HOME.

Ciro’s verhaal
Enkele jaren geleden schreef ik de eerste noten van het begin van NEW LAND. Toen werd het beeld van een ver land, dat ik vele jaren eerder in mijn dromen had ervaren met de ogen van mijn hart en mijn ziel werkelijkheid.
In mijn jeugd heb ik de roman Lost Horizon van James Hilton gelezen. Hierin beschrijft hij Shrangi-La en het geheimzinnige koninkrijk Shambhala. Enkele jaren later las ik The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien, waarin ik weliswaar in een andere context dezelfde sferen en bijna dezelfde plaatsen vond.
Bij mijzelf werden de beelden van een mooie, veilige plaats steeds sterker. Een plaats waar mijn geest tot rust kon komen en opnieuw tot leven kon komen.
Ik kan wel stellen dat de grootste inspiratie voor het componeren van NEW LAND uit de literaire wereld kwam. Maar hoe kan ik hier zo zeker van zijn? Soms komen we op deze Planeet met wel omschreven beelden in onze aloude herinneringen. De verschillende rustmomenten in de compositie verbeelden de altijddurende terugkeer naar een staat van barmhartigheid, die een ieder van ons altijd in het leven probeert te zoeken. Deze rustmomenten verbeelden ook de terugkeer naar de ware vrijheid, waar wij vrij zijn van alle omgangsvormen en waar alleen wijzelf toegang hebben.

 

NEW LAND